Het Landschap

Hart van Drenthe kent een uitgestrekt en aaneengesloten natuurlandschap met bos, heide, stuifzand en beekdalen. Hier wordt je aangenaam verrast door de vele afwisselingen in een landschap vol met natuur en boerenland. Elk dag lijkt het er anders: de klanken en het geruis van flora en fauna, de geur van natuur en boerenleven, de afwisselingen in natuurgebieden, de uitzichten over prachtige landerijen met rietgedekte boerderijen, stille landweggetjes met bloemrijke bermstroken en grazende schaapskuddes op de essen en de heidevelden.

Het monumentendorp Orvelte is een levendig openluchtmuseum waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In 1967 werd Orvelte officieel aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Het hele dorp en zijn boerderijen zijn gerestaureerd en ingericht naar hoe het er in 1832 uitzag. De monumentale boerderijen en straten geplaveid met kasseien en oude klinkers geven het dorp een unieke sfeer. In ambachtelijke werkplaatsen en traditionele winkeltjes komt het verleden tot leven en beleef je de authentieke charme van vervlogen tijden.

Bossen en Heide

Bossen en Heide

Landgoed en Erfgoed

Landgoed en Erfgoed

Moerassen en Venen

Moerassen en Venen

Rivieren en Beken

Rivieren en Beken

Fiets met ons mee

Virtueel fietsen in Hart van Drenthe en Monumentendorp Orvelte

Routekaart

Start en finish bij knooppunt 90 aan de Hoofdstraat in Westerbork. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.

90 - 97 - 78 - 66 - 56 - 50 - 54 - 58 - 24 - 3 - 34 - 2 - 8 - 7 - 36 - 38 - 39 - 1 - 48 - 49 - 26 - 91 - 90

60
Kilometers
243
Minuten
146
Hoogtemeters