Land van Leeghwater en UNESCO Werelderfgoed Beemster
Fietsen door een polderlandschap met een harmonieuze mix van veenweiden, akkers, rechte wegen, kanalen, dijken, stolpboerderijen en historische gebouwen.

Het Landschap
Het Werelderfgoed Beemster is een goed voorbeeld van slimme waterbeheersing en landaanwinning uit de vroege 17e eeuw. In 1612 werd de Beemster drooggelegd met behulp van molens, dijken en kanalen, waardoor een polder ontstond op de plek van een oud meer. Het land lag 3,5 meter onder zeeniveau en bestond uit vruchtbare klei, verdeeld in een raster van vierkante kavels.
Het symmetrische gridpatroon van de Beemster en de slimme waterbeheersingssystemen van het Land van Leeghwater zijn niet alleen praktisch, maar ook visueel indrukwekkend. Deze polders laten mooi zien hoe Nederlanders hun landschap door de eeuwen heen hebben gevormd en beheerd. Ze symboliseren de voortdurende strijd tegen het water, een belangrijk deel van de Nederlandse identiteit en erfgoed. Deze gebieden zijn niet alleen belangrijk voor Nederland, maar ook wereldwijd, vanwege hun UNESCO Werelderfgoed-status en hun invloed op waterbeheer en landschapsinrichting.

Landgoed en Erfgoed

Polders en Landerijen

Meren en Plassen

Moerassen en Venen
Fiets met ons mee door heden en verleden
Fietsverhalen over strakken lijnen, oude molens en Hollandse waterwijsheid
De video over de 53 kilometer lange fietsroute door het Land van Leeghwater en de UNESCO Werelderfgoed Beemster voert je langs een van de grootste waterbouwkundige prestaties uit de Nederlandse geschiedenis. Dit landschap verbeeldt de eeuwenlange strijd tegen het water én de ingenieuze wijze waarop de mens het land naar zijn hand zette. Een polder van precisie, visie en volharding. Tip: zet de ondertitels aan in de YouTube-video om het verhaal te volgen.
Routekaart
Start en finish nabij knooppunt 62 aan de Groeneweg in Graft. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.
62 -58 - 80 - 81 - 82 - 27 - 28 - 🕀 - 🕀 - 32 - 33 - 10 - 63 - 12 - 11 - 9 - 8 - 7 - 29 - 61 - 62


