Route
De fietsroute van de camera
Deze fietsroute is bepaald en gereden volgens het netwerk van fietsknooppunten. Het fietsknooppuntensysteem is een netwerk van aaneengesloten routes. De kruispunten waarop de routes bij elkaar komen, worden knooppunten genoemd. De fietsknooppunten zijn onderling bewegwijzerd en bij vele knooppunten is een informatiepaneel te vinden met een overzichtskaart van de nabijgelegen fietsknooppunten. Het fietsroutenetwerk is herkenbaar bewegwijzerd met groen/witte borden met daarop het nummer van het knooppunt. Via de genummerde borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. De afstanden tussen de fietsknooppunten zijn in kilometers op de kaart aangegeven.
Start en finish nabij knooppunt 79 aan de Dorpsstraat in Onstwedde, de totale afstand van de route is ca. 50 km. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk gewenste knooppunt te starten.
Fietsknooppunten
79 - 50 - 27 - 56 - 57 - 59 - 62 - 67 - 12 - 29 - 66 - 8 - 7 - 6 - 30 - 9 - 10 - 11 - 8 - 80 - 27 - 79
Routebeschrijving
Andere fietsroute in deze omgeving? Plan uw eigen route met de fietsrouteplanner.
Omgeving
Omgeving van Westerwolde

Westerwolde is een streek in Oost-Groningen rondom de beken de Ruiten Aa, de Mussel Aa en de Westerwoldse Aa. In Westerwolde ligt ruim 2.200 hectare aan bos en natuurgebieden. De meanderende beek de Ruiten A met zijn brede beekdal is zeer kenmerkend in het weidse hoeven- en esdorpenlandschap van Westerwolde. Naast historische boerderijen en beschermde dorpsgezichten bestaat het parkachtige landschap verder uit een afwisseling van opbollende akkers, ruige graslanden, houtwallen en kleine bossen.
Het dal van Ruiten A is een natuurgebied van Vereniging Natuurmonumenten in Westerwolde en staat bekend als één van de mooiste beekdalen van Nederland. Het 550 hectare metende gebied is een afspiegeling van het oude Westerwoldse esdorpenlandschap en bestaat voornamelijk uit bossen, graslanden en akkers. In het Dal van de Ruiten A liggen twee bijzondere natuurgebieden: het Liefstinghsbroek en het Metbroekbos. Beide zijn zeer oude bossen en hebben een kenmerkende flora. Nabij het Metbroekbos vindt je het beschermde dorpsgezicht Smeerling met een aantal boerderijen uit de zeventiende en achttiende eeuw.
De Wedderbergen is een natuur- en recreatiegebied nabij het dorp Wedderveer. Het is een gebied met stuifduinen dat in de middeleeuwen ontstaan is door ontbossing en overbeweiding. Langs het gebied meandert de beek Westerwoldse Aa. Tegenwoordig is de beboste omgeving van De Wedderbergen vooral in gebruik als recreatiegebied met een bungalowpark, een camping en een recreatieplas. In het recreatiegebied staat ook de poldermolen de Weddermarke.
De Groninger Veenkoloniën is de naam van een gebied in Oost-Groningen. De huidige veenkoloniën liggen in de historische landschappen Gorecht, het Oldambt en voor een klein deel in Westerwolde. Een groot deel van deze landschappen werd gevormd door een groot hoogveengebied dat bekend stond als het Bourtangermoeras. Tot in de zeventiende eeuw was het een vrijwel onbewoonde streek waar alleen langs de randen op kleine schaal turf werd gewonnen. Sindsdien is vrijwel alle turf afgegraven en is er een compleet nieuw landschap ontstaan, gedomineerd door lintbebouwing langs deels alweer gedempte kanalen.
Kenmerken landschap: bos, rivieren en beekdalen, weidegebied en akkerland.
Fotogalerij