Staatsbossen en Peelrand
Fietsen door een afwisselend landschap met geurige naaldbossen, open heidevelden, stille vennetjes, stuivende duinen, kronkelende beekjes en kleurrijke velden.

Het Landschap
De Peelrand vormt een boeiende overgangszone tussen de hogere zandgronden en het lagere veen in het oosten van Noord-Brabant. Het landschap is hier sterk bepaald door eeuwenlange geologische processen en het ingrijpen van de mens. Langs de rand van de Peel vloeien dekzandruggen, beekdalen, oude veenresten en breuklijnen samen tot een kleurrijk landschap vol afwisseling. Eeuwenlang was dit een moeilijk begaanbaar gebied van moerassen, natte heide en veengrond. Vanaf de 19e eeuw begon men met grootschalige ontginning: heide werd ontwaterd, veen afgegraven en landbouwgrond aangelegd. Vandaag zie je er een verrassend mozaïek van oude cultuurlandschappen, jonge bossen, akkers, weiden en restjes levend hoogveen.
De Staatsbossen in Noord-Brabant zijn ontstaan door ingrijpende landschapsveranderingen in de 20e eeuw. Tijdens een periode van werkverschaffing en ontginning werden uitgestrekte heidevelden en stuifzandgebieden beplant met naaldhout, om het zand te beteugelen en houtproductie mogelijk te maken. Inmiddels zijn deze aangelegde bossen uitgegroeid tot waardevolle natuurgebieden met een mozaïek van naald- en loofbos, open heidevlakten, zandverstuivingen en stille vennetjes. Dankzij natuurherstel keren natte laagtes en beken terug, waardoor planten en dieren weer volop ruimte krijgen.

Bossen en Heide

Landgoed en Erfgoed

Polders en Landerijen

Meren en Plassen
Routekaart
Start en finish nabij knooppunt 96 aan de Bosweg in Sint Anthonis. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.
96 - 95 - 27 - 33 - 32 - 29 - 24 - 23 - 53 - 54 - 55 - 90 - 22 - 21 - 28 - 9 - 48 - 10 - 11 - 41 - 42 - 35 - 34 - 96
- 71% van de route gaat over verharde wegen.
- 29% van de route gaat over onverharde en halfverharde paden.


