Nationaal Park De Biesbosch
Fietsen in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa met een labyrint aan rivieren, eilandjes, moerasbossen en kreken.

Het Landschap
Het landschap van Nationaal Park De Biesbosch is een levendig mozaïek van brede rivieren, smalle kreken, moerasbossen en uitgestrekte rietvelden. In dit zeldzame zoetwatergetijdengebied is het verschil tussen eb en vloed nog altijd merkbaar: een dynamiek die het gebied zijn unieke karakter geeft. De grillige vorm van de Biesbosch is het resultaat van eeuwen van overstromingen, inpoldering en natuurlijke verandering. Na de verwoestende Sint-Elisabethsvloed van 1421 veranderde het gebied in een uitgestrekte waterrijke wildernis. Eeuwenlang wisten mensen zich aan dit landschap aan te passen. Ze woonden op eilandjes, oogstten wilgentenen voor manden en fuiken, en leefden wekenlang in afgelegen griendhutten. Volledig op het ritme van het water.
Tegenwoordig is De Biesbosch een levendig en dynamisch natuurgebied, waar natuurlijke processen weer volop de ruimte krijgen. Bevers voelen zich er thuis, zeearenden broeden er, en met een kano of fluisterboot kun je dwalen door het waterrijke doolhof van kreken en wilgenbossen. Tegelijkertijd blijft de menselijke invloed zichtbaar. Sluizen, dammen, vlonders en oude grienden vertellen het verhaal van een landschap in voortdurende verandering. Dankzij hoge dijken, open polders en de Deltawerken is het gebied beter toegankelijk geworden. Vanaf de fietspaden heb je dan ook een prachtig uitzicht op de ruige, natte natuur vol watervogels.

Langs de Kust

Polders en Landerijen

Meren en Plassen

Rivieren en Beken
Routekaart
Start en finish nabij knooppunt 8 aan De Hilweg in Werkendam. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.
Let op: knooppunt 90 is toegevoegd om de richting aan te geven van de fietsroute. Deze fietsknooppunt is echter niet in de route opgenomen. Ter hoogte van de veerdienst Lage Zwaluwe-Werkendam aan de Deeneplaatweg 262 in Werkendam kunt u rechtsomkeert maken en de route weer vervolgen naar knooppunt 8.
8 - 90 - Rondje Jantjeskeet - 8 - 2 - 4 - 22 - 21 - 16 - 18 - 15 - 9 - 6 - 27 - 11 - 10 - 29 - 13 - 17 - 19 - 20 - 8
- 100% van de route gaat over verharde wegen.


