Het Landschap

Ongeveer tachtig jaar geleden begon de aanleg van de Noordoostpolder. Na het droogleggen van de voormalige Zuiderzee werd het nieuwe land zorgvuldig ingericht door ingenieurs. Rechte sloten, strakke wegen en centraal gelegen Emmeloord, omringd door tien dorpen die elk een eigen functie en karakter kregen. De nadruk lag op landbouw, maar er was ook ruimte voor wonen, werken en natuur. Inmiddels is het gebied uitgegroeid tot een afwisselend landschap met kleurrijke akkers, groene weilanden, karakteristieke bomenrijen, beschutte boerderijen en weelderige bossen. De open ruimte en het strakke ritme van het landschap geven de Noordoostpolder zijn eigen gezicht.

Schokland was in 1995 het allereerste Nederlandse UNESCO Werelderfgoed. Ooit lag het als kaal en drassig eiland midden in de woeste Zuiderzee. Maar sinds de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942 ligt het op een droge plek waar de geschiedenis van Nederland letterlijk in de bodem zit. Nu wordt het voormalige eiland omringd door een weids en afwisselend polderlandschap met natte graslanden, akkers, boomgaarden, open water en jonge bossen. Wat ooit zee was, is nu een uniek stukje Nederland waar natuur, erfgoed en landbouw samenkomen.

Bossen en Heide

Bossen en Heide

Moerassen en Venen

Landgoed en Erfgoed

Rivieren en Beken

Polders en Landerijen

Landgoed en Erfgoed

Meren en Plassen

Fiets met ons mee op deze virtuele fietstocht

Virtueel fietsen door de Noordoostpolder en het Werelderfgoed Schokland

Routekaart

Start en finish bij knooppunt 61 aan de Schokkerringweg in Schokland. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.

61 - 47 - 75 - 37 - 98 - 52 - 39 - 85 - 22 - 5 - 38 - 14 - 10 - 3 - 9 - 64 - 95 - 81 - 70 - 20 - 87 - 21 - 61

57
Kilometers
228
Minuten
77
Hoogtemeters