Gelderse Poort en Lingewaard
Fietsen door een historisch cultuurlandschap vol rivieren, polders, uiterwaarden, kolken, oeverlanden, meidoornhagen en hoogstamboomgaarden.

Het Landschap
Het Nationaal Landschap Gelderse Poort biedt een schitterend decor van rivieren, dijken en uiterwaarden. Hier, waar de Rijn zich splitst in de Waal en de Nederrijn, kronkelen de rivieren door een afwisselend landschap. In dit gebied zijn honderden hectares uiterwaarden opnieuw toevertrouwd aan de natuur en de rivier, wat zorgt voor een dynamisch landschap vol vogelgezang, bloemrijke graslanden en ruige natuur. Door deze nieuwe dynamiek kregen de rivieren weer hun natuurlijke gang. Op sommige plekken ontstonden zelfs rivierduinen, terwijl mensen zijgeulen aanlegden om de rivier meer ruimte te geven. Halfwilde paarden en runderen grazen op bloemrijke graslanden, afgewisseld met ruige vegetatie en ooibossen.
De Lingewaard is een uniek rivierenlandschap midden in de Gelderse Poort en vormt een groene oase tussen Arnhem en Nijmegen. Langs kronkelende dijken en vele boomgaarden, die in het voorjaar schitteren van bloesem en in de nazomer vol hangen met sappig fruit, ademt het landschap rust en ruimte, terwijl de uiterwaarden een onmisbare ecologische rol vervullen. Dankzij herstelmaatregelen heeft de rivier hier meer ruimte gekregen, wat heeft geleid tot een gevarieerd landschap van graslanden, rivierstranden, ooibossen, kolken en leefgebied voor vele vogelsoorten. Vanaf het midden van de 19e eeuw ontwikkelde zich in dit gebied een bloeiende baksteenindustrie. In de uiterwaarden werd op grote schaal rivierklei gewonnen, en op enkele plekken staan nog altijd de hoge schoorstenen van de voormalige steenfabrieken. Deze markante overblijfselen worden tegenwoordig erkend als industrieel erfgoed.

Landgoed en Erfgoed

Polders en Landerijen

Meren en Plassen

Rivieren en Beken
Routekaart
Start en finish nabij knooppunt 66 aan de Looveer in Huissen. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.
66 - 30 - 1 - 2 - 3 - 5 - 13 - 14 - 15 - 8 - 9 - 98 - 26 - 25 - 31 - 33 - 32 - 97 - 85 - 79 - 80 - 77 - 87 - 92 - 68 - 67 - 66


