Het Landschap

De Rug van Zuidwolde is een heuvelrug die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Het opkruiende ijs heeft in de omgeving van het esdorp Zuidwolde voor een schitterende natuur gezorgd. Die schoonheid is ook te vinden in het Reestdal dat langs dezelfde heuvelrug ligt. Het oeroude Reestdal is gelegen op de grens van de provincies Drenthe en Overijssel en was ooit een uitgestrekt en vrijwel ontoegankelijk gebied met hier en daar moerasbossen. Een fraai en mysterieus stukje natuur waar in de loop van de Middeleeuwen het land door boeren en monniken werd ontgonnen tot akker of hooiland. 

Het laaglandbeekje de Reest kronkelt zich een weg door een streek waarin bloemrijke weiden, oude houtwallen, essen, heide en bos elkaar harmonieus afwisselen. Weiden met dotterbloemen, korenbloemen, kamille en klaprozen begeleiden het traag stromende beekje over een lengte van 37 km. Het grillige landschap kent nog steeds een aantal verborgen plekjes die de bron vormden voor vele sages en legendes. Hakhoutbosjes, houtwallen, graanakkers en oude kerkenpaden in het beekdal worden nu nog steeds zo beheerd zoals dit al eeuwenlang door de boeren is gedaan. De Reest is dan ook nog maar één van de weinige beken in Nederland die nog grotendeels in haar oorspronkelijke vorm door het landschap meandert.

Bossen en Heide

Bossen en Heide

Rivieren en Beken

Landgoed en Erfgoed

Moerassen en Venen

Polders en Landerijen

Landgoed en Erfgoed

Rivieren en Beken

Fiets met ons mee

Virtueel fietsen in Rug van Zuidwolde en Reestdal

Routekaart

Start en finish nabij knooppunt 74 aan de Leeuwenveenseweg in Veeningen. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.

74 - 72 - 61 - 76 - 80 - 89 - 86 - 87 - 88 - 35 - 37 - 99 - 90 - 17 - 27 - 65 - 64 - 62 - 73 - 74

53
Kilometers
215
Minuten
93
Hoogtemeters