Het Landschap

In het Lauwersmeergebied had de zee vroeger vrij spel. De open verbinding met de Waddenzee zorgde echter regelmatig voor overstromingen. De zeearm werd afgesloten en de zoute Lauwerszee werd een zoete Lauwersmeer. Het Lauwersmeer veranderde in een ruige wildernis. En de wildernis biedt op haar beurt weer stilte en rust voor mens en dier. Zo ontstond binnen vijftig jaar het Nationaal Park Lauwersmeer. Een waar vogelparadijs met een grote afwisseling aan landschappen. Uitgestrekte graslanden en wuivende rietvelden. Beschutte loofbossen en begroeide zand- en kleiplaten. En een enorme oppervlakte aan ondiep water onder een heldere horizon. En 's nachts transformeert het gebied in één van de donkerste plekjes van Nederland.

Bossen en Heide

Langs de Kust

Polders en Landerijen

Meren en Plassen

Fiets met ons mee

Virtueel fietsen in Nationaal Park Lauwersmeer

Routekaart

Start en finish nabij knooppunt 89 aan de Strandweg in Zoutkamp. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.

Helaas is er een wegomleiding vanwege uitgebreide werkzaamheden aan de dijk, waardoor de fietspaden langs de dijk en in de Marnewaard voor een langere periode afgesloten zijn. Dit betekent dat het niet mogelijk is om via de knooppunten 7 en 8 te fietsen tot eind 2025. Het wordt aanbevolen om van knooppunt 6 naar knooppunt 5 te fietsen.. Als u van de andere kant komt, kunt u van knooppunt 5 naar knooppunt 6 fietsen. De wegomleiding verkort de route met ongeveer 5 kilometer.

89 - 9 - 6 - 7 - 8 - 5 - 73 - 4 - 45 - 46 - 13 - 50 - 83 - 85 - 84 - 88 - 90 - 89

48
Kilometers
193
Minuten
54
Hoogtemeters