Fietsroute Winterswijk en omgeving

 

Rondom Winterswijk is het heerlijk fietsen door een historisch hoevelandschap met prachtige bossen, houtwallen, beekjes, heide en hoogveen. Deze fietsroute laat je de omgeving van Het Nationaal Landschap Winterswijk zien en voert je onder andere door het uitgestrekte natuurreservaat Korenburgerveen, over het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink en het landgoed Keunenhuis met het bijbehorende moerasbos Bekendelle. Geniet van de omvangrijke natuur in het hoogveengebied Wooldse Veen en het aangrenzende Duitse natuurgebied Burlo-Vardingholter Venn, maar ook van de bijzondere natuur in de Steengroeve van Winterswijk. Bovendien fiets je door het veelzijdige recreatiegebied Hilgelo en door typische Achterhoekse natuurgebieden als het Dottinkrade, het Bönnink, de Beurzerbeek en Kotten.

Video over de fietsroute

 

Fietsroutes

Deze fietsroutes zijn bepaald en gereden volgens het netwerk van fietsknooppunten. Het fietsknooppuntensysteem is een netwerk van aaneengesloten routes. De kruispunten waarop de routes bij elkaar komen, worden knooppunten genoemd. De fietsknooppunten zijn onderling bewegwijzerd en bij vele knooppunten is een informatiepaneel te vinden met een overzichtskaart van de nabijgelegen fietsknooppunten. Het fietsroutenetwerk is herkenbaar bewegwijzerd met groen/witte borden met daarop het nummer van het knooppunt. Via de genummerde borden fiets je van knooppunt naar knooppunt. De afstanden tussen de fietsknooppunten zijn in kilometers op de kaart aangegeven.

Route I - 58 km

Start en finish nabij knooppunt 8 aan de Waliënseweg in Winterswijk, de totale afstand van de route is ca. 58 km. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk gewenste knooppunt te starten.

Fietsknooppunten

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland.

Route II - 31 km

Start en finish nabij knooppunt 8 aan de Waliënseweg in Winterswijk, de totale afstand van de route is ca. 32 km. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk gewenste knooppunt te starten.

Fietsknooppunten

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland.

Route III - 28 km

Start en finish bij knooppunt 30 aan de Wooldseweg in Winterswijk-Woold, de totale afstand van de route is ca. 28 km. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk gewenste knooppunt te starten.

Fietsknooppunten

Bekijk deze mooie route eens, op route.nl vind je nog meer fietsroutes en wandelroutes in Nederland, België en Duitsland.

Andere fietsroute in deze omgeving? Plan uw eigen route met een fietsrouteplanner naar eigen keuze.

Meer fietsroutes in Gelderland

Geldermalsen

Fietsroute Geldermalsen en omgeving

Een gevarieerd landschap met wuivende rietlanden, idyllische boomgaarden en schilderachtige dijkdorpjes.

Twello

Fietsroute Twello en omgeving

Genieten van afwisselende natuurlandschappen in de regio Oost Veluwe.

Stroe

Fietsroute Stroe en omgeving

Heerlijk fietsen in het grootste actieve zandverstuivingsgebied van West-Europa: Kootwijkerzand.

Otterlo

Fietsroute Otterlo en omgeving

Uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in het glooiende Veluwse landschap.

Omgeving

Omgeving van Winterswijk

Winterswijk is een dorp en gemeente in het meest oostelijke deel van de Achterhoek. Een gebied van ongeveer 22.000 hectare rondom Winterswijk werd in 2005 door de Nederlandse overheid uitgeroepen tot het Nationaal Landschap Winterswijk.

Winterswijk staat bekend om zijn coulisselandschap en om de grote, open steengroeve bij Ratum. Deze steengroeve is een dagbouwmijn waar voornamelijk kalksteen gewonnen wordt. Van de drie groeves is nog één in gebruik. De twee andere groeven zijn tegenwoordig beschermd als natuurgebied.

Het landschap in dit gebied heeft zich kunnen ontwikkelen door de relatieve afzondering van de rest van Nederland, daarvan gescheiden door grote moerassen. Het huidige landschap is halfopen met afwisselend kleine percelen en grote essen met daarnaast bosjes, lanen, houtwallen en af en toe hoogveen. Mede door de essen is het reliëf opvallend. Ook kenmerkend zijn de meanderende beken in smalle dalen. Tenslotte is de bebouwing vervlochten in het landschap: oude boerderijen, gehuchten en grotere nederzettingen.

Het Nationaal Landschap Winterswijk bestaat uit meer dan twintig natuurgebieden. Eén van de grootste is het natuurreservaat Korenburgerveen. Het gebied bestaat uit hoogveen, moerasbos, heide en voedselarme graslanden en heeft het uiterlijk van een moerasgebied. Samen met het Meddose Veen en het Vragender Veen vormt het Korenburgerveen het grootste hoogveengebied in de Achterhoek en één van de laatste Europese gebieden waar veenmos boven het wateroppervlak groeit dat na afsterven turf vormt.

Het Hilgelo is een recreatiegebied ten noorden van Winterswijk. Het Hilgelo is geschikt gemaakt voor allerlei vormen van kleinschalige buiten- en watersport zoals zwemmen, surfen, waterfietsen of roeien. Het Hilgelo ligt direct aan diverse fietsroutes en aan de westzijde van het gebied is een fietspad aangelegd. Voor natuurliefhebbers is de omgeving een geliefd gebied omringd met karakteristieke boerderijen te midden van tal van kleine en grote bossen.

Kenmerken landschap: bos, rivieren en beekdalen, meren en plassengebied, weidegebied en akkerland.

 

 

Nieuwe fietsroutes