Kempenland-West en Landgoed De Utrecht
Fietsen door een gevarieerd landschap met een mix van dichtbeboste gebieden, open heidevlaktes, vennen, beekdalen, landerijen en gemoedelijke boerendorpjes.

Het Landschap
Kempenland-West strekt zich uit over de grensregio van Noord-Brabant en Belgisch Limburg en wordt gekenmerkt door een kleinschalig en gevarieerd landschap met een sterk natuurlijk karakter. Uitgestrekte heidevelden, rustgevende vennen en glooiende zandgronden vormen de basis van het gebied, afgewisseld met dichte naald- en loofbossen. De heide- en vennengebieden vormen een mozaïek van verspreid liggende natuurgebieden, verbonden door een netwerk van kronkelende laaglandbeken. Deze beekjes slingeren zich een weg door dichte loof- en naaldbossen en langs open weilanden, wat zorgt voor een dynamisch en ecologisch waardevol landschap.
Landgoed De Utrecht ligt in de Brabantse Kempen en beslaat ongeveer 2.500 hectare. Dit afwisselende landschap ontstond aan het einde van de 19e eeuw door de grootschalige ontginning van uitgestrekte heidevelden, met als doel landbouw en bosbouw te ontwikkelen. Waar vroeger eindeloze heidevelden lagen, vind je nu een mix van productiebossen, akkers, weilanden en natuurgebieden. De droge delen zijn beplant met naald- en loofbomen, terwijl de natte delen zijn omgevormd tot landbouwgrond. Het landgoed heeft ook diverse vennen, een klein riviertje en een bijzonder aardkundig monument. De naam ‘De Utrecht’ komt van de levensverzekeringsmaatschappij die het gebied in 1898 kocht en de ontginning startte.

Bossen en Heide

Polders en Landerijen

Moerassen en Venen

Rivieren en Beken
Fiets met ons mee door heden en verleden
Fietsverhalen over zand, heide, vennen en hardwerkende handen
Deze 59 kilometer lange fietsroute voert je door Kempenland-West. Ooit was dit een uitgestrekte zandige vlakte met beken die het landschap doorsneden. Vanaf de prehistorie vestigden zich hier boeren op de zandkoppen. Eeuwenlang bleef de streek arm en geïsoleerd. In de 19e eeuw veranderde dit met de komst van Landgoed De Utrecht. Het landschap werd deels bebost, deels ontgonnen, maar bleef ook deels natuur. De route voert langs afwisselende natuurgebieden en kunstwerken die de verbondenheid tussen mens en landschap verbeelden. Een vleugje magie komt van het volksverhaal over de Kabouter van de Rovertsche Heide, die verschijnt als de natuur wordt aangetast.
Routekaart
Start en finish nabij knooppunt 96 aan de Twisseltsebaan in Hooge Mierde. Deze fietsroute is een rondrit, dus dat biedt de mogelijkheid om vanaf elk van de volgende fietsknooppunten te starten.
96 -95 - 32 - 47 - 48 - 1 - 62 - 61 - 2 - 3 - 23 - 20 - 24 - 49 - 30 - 51 - 32 - 31 - 27 - 28 - 69 - 98 - 93 - 94 - 96
- 94% van de route gaat over verharde wegen.
- 6% van de route gaat over onverharde en halfverharde paden.


